Pomysły na zdrowe przekąski
Data publikacji 3 maja 2021
Chrupanie słodkich czy słonych przekąsek jest niezwykle przyjemne i wiele osób nie wyobraża sobie bez tego wieczornego relaksu, oglądania filmu czy spotkań ze znajomymi. Nierzadko też po przekąski sięga się, by oszukać głód, kiedy na przykład nie ma czasu na przyrządzenie posiłku, jak w czasie pracy. Zwykle jednak takie produkty są niezdrowe i kaloryczne, dostarczają jedynie tzw. pustych kalorii i powodują przybieranie na wadze. Warto więc przekonać się do ich zdrowych odpowiedników.
Kawałki warzyw – najprostsze zdrowe przekąski
Najzdrowsze przekąski to te samodzielnie przyrządzone, a na szczęście nie musi to być nic skomplikowanego. Wystarczy pokroić w słupki, paski czy inne kawałki warzywa, takie, jakie się lubi, gdyż nie chodzi o to, by do czegokolwiek się zmuszać. Mogą to być kolorowe papryki, seler naciowy, rzodkiewki, ogórki, marchew, kalarepka. Kiedy zaś nie przepada się za samymi warzywami lub są one mało atrakcyjne, można podać do nich wybrany sos, nie może to być jednak na przykład sos na bazie majonezu, wówczas bowiem nie będzie zdrowo ani lekko. Do wyboru jest hummus, guacamole czy różnego rodzaju dipy, na przykład z jogurtu. Świetnie smakuje sos czosnkowy. Takim przekąskom, błyskawicznym w przygotowaniu i niedrogim, nie oprze się nie tylko osoba na diecie, ale też paczka znajomych, zwłaszcza że można je podać bardzo dekoracyjnie. Świetnie wyglądają na przykład długie słupki warzyw umieszczone pionowo w szerokim słoiku bądź kawałki rozłożone na kształt tęczy na dużym talerzu, z umieszczonymi pośrodku sosjerkami z dipami.
Coś słodkiego
Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, co dotyczy także osób na diecie, warto sięgnąć po zdrowy zamiennik ciastek i batoników, czyli suszone owoce. Z nimi jednak także nie można przesadzać, gdyż mają one sporo cukru. Niemniej jednak suszone morele, śliwki, truskawki, maliny, jabłka czy banany, a także rodzynki, są na tyle słodkie, że często już niewielka ilość wystarczy, by ochota na coś słodkiego została zaspokojona.
Orzechy
Orzechy często występują w towarzystwie suszonych owoców, ale można chrupać je też samodzielnie i na pewno warto to robić. One także mają pewną ilość kalorii, ale też wiele cennych dla zdrowia składników, między innymi magnez, który dodatnio wpływa na pracę mózgu, wspiera pamięć i koncentrację. Po orzechy warto sięgać tym bardziej, że są one dostępne w niezwykle szerokim wyborze. Warto próbować nieznanych do tej pory gatunków, jak orzechy makadamia, brazylijskie czy pistacje. Trzeba jednak pamiętać, że niezdrowe są orzeszki solone, w polewie czekoladowej czy słodkich skorupkach (np. z karmelu), mają też mnóstwo kalorii.