Na czym polega keto dieta?
Data publikacji 9 maja 2021
Keto dieta jest przez wiele osób uważana za cudowną dietę umożliwiającą szybki spadek wagi. Na czym polega ta ekstremalna dieta?
Co oznacza keto dieta?
Dieta keto to rodzaj diety niskowęglowodanowej i niskocukrowej, ale bardzo wysokotłuszczowej.
Oparta jest przede wszystkim się na spożyciu pokarmów wysokotłuszczowych.
Brak lub minimalny udział węglowodanów zmienia metabolizm, co prowadzi do tak zwanej „ketozy”.
Co to jest ketoza
Zazwyczaj organizm pozyskuje energię z węglowodanów, które są dostarczane wraz z pożywieniem. Wtedy jest uzależniony od podaży węglowodanów.
Jeśli w diecie nie ma węglowodanów, czyli dostawców energii, organizm musi ratować się sobie w inny sposób.
W wątrobie tłuszcze są przekształcane w ciała ketonowe, które są używane do wytwarzania energii zamiast węglowodanów. Taki stan produkcji energii nazywa jest „ketozą”. Ketoza jest głównym „filarem” diety ketogenicznej.
Z powodu niedostatku węglowodanów organizm spala więcej tłuszczu jako źródła energii.
Dieta keto – zapotrzebowanie energetyczne
W trakcie stosowania diety keto procentowe zapotrzebowanie energetyczne powinno wyglądać następująco:
– Tłuszcze – 60%
– Białka – 30%
– Węglowodany – 10%
Które produkty są zakazane podczas stosowania diety ketogenicznej?
Keto dieta równa się rezygnacji z pokarmów zawierających węglowodany. W menu rzadko lub wcale nie występują następujące produkty spożywcze:
– Produkty zbożowe: makarony, ryże, musli,
– Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, cieciorka
– Warzywa korzeniowe: ziemniaki, marchewka, buraki, pasternak,
– Niezdrowe tłuszcze: majonez, przetworzone oleje roślinne,
– Słodycze: słodycze, słodkie napoje bezalkoholowe i owocowe, ciasta i ciastka,
– Owoce: owoce, które zawierają dużo cukru, takie jak banany, jabłka, ananasy,
– Gotowe dania i mieszanki przyprawowe, które często zawierają dużo cukru,
– Napoje alkoholowe,
– Beztłuszczowe i niskotłuszczowe produkty dietetyczne.
Jakie pokarmy są dozwolone?
Lista zakazanych pokarmów jest długa, ale równie dużo jest produktów, które powinny znajdować się w menu:
– Czerwone mięso, steki, szynka, boczek, drób,
– Tłuste ryby: makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk,
– Nabiał i produkty mleczne: masło, śmietana, sery (cheddar, kozi, twaróg śmietankowy, mozzarella), jajka,
– Orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona lnu, nasiona chia,
– Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów: awokado, zielone warzywa, pomidory, cebula,
– Zdrowe oleje: olej kokosowy, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej z awokado,
– Przyprawy: sól, pieprz i zioła,
– Owoce: owoce o niskiej zawartości cukru w niedużych ilościach, np. jagody.