Wegańskie źródła białka – jakie roślinne produkty są bogate w proteiny?
Data publikacji 28 kwietnia 2021
Rozważając wyłączenie ze swojej diety produktów pochodzenia zwierzęcego, wiele osób zastanawia się nad tym, jak zadbać o odpowiedni poziom dostarczanego białka. To zagadnienie jest szczególnie istotne dla osób aktywnych fizycznie. O właściwą zawartość wszystkich potrzebnych składników w diecie powinien jednak dbać każdy. Wysokobiałkowa żywność roślinna kojarzona jest często z drogimi produktami. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie wegańskie źródła białka będą kosztowne. Gdzie odnaleźć można wiele protein?
Gotowe produkty bogate w białko
Dużą zawartość białka można odnaleźć przede wszystkim w wielu przetworzonych już produktach. Do najbardziej popularnych zaliczane jest masło orzechowe. Decydując się na pastę z orzeszków ziemnych, warto wybrać taką, która w składzie nie posiada dodatkowych tłuszczy. Dobrej jakości masło orzechowe będzie zawierało ok. 25 g białka na 100 g pasty. Przetworzonymi produktami, które są szczególnie cenione ze względu na ilość protein, są te na bazie soi. Wyjątkowo popularne jest tutaj tofu, w którego stu gramach odnaleźć można 8 g białka. Dzięki uniwersalności sojowego twarożku można przyrządzić go na wiele sposobów i wykorzystać w różnych potrawach. Osoby aktywne fizycznie odnajdą również wiele odżywek białkowych na bazie roślin strączkowych.
Co powinno znaleźć się w codziennej diecie wegan?
Oprócz gotowych, przetworzonych produktów, odnaleźć można wiele bogatych w białko rodzajów pożywienia. Do swojej codziennej diety warto włączyć rośliny strączkowe. Pojawiają się tutaj fasola, groch, bób, soczewica czy ciecierzyca. To pożywienie, które wielu osobom kojarzy się z właściwościami wzdymającymi. Można jednak odnaleźć wiele rad niwelujących ten problem. Zaleca się między innymi dokładnie płukać gotowaną soczewicę lub ciecierzycę i gotować ją z ząbkiem czosnku. Osoby na diecie wegańskiej powinny pamiętać, że białko z roślinnych źródeł nie przyswaja się tak dobrze, jak z mięsa i nabiału. Na to jednak również istnieje skuteczna rada. Należy pilnować, aby każdego dnia w swoich posiłkach łączyć różne, komplementarne rodzaje białka roślinnego. Oprócz porcji roślin strączkowych powinno być to białko zawarte w pestkach i nasionach, zbożach oraz orzechach. Dużo protein można odnaleźć również w wielu rodzajach kaszy oraz nasionach słonecznika, sezamu lub pestkach dyni. Warto również każdego dnia sięgać po orzechy. Przemyślane komponowanie posiłków i zestawianie ze sobą kilku źródeł protein w codziennej diecie umożliwi bezproblemowe dostarczenie organizmowi potrzebnych składników.